ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Δρ. Aνδρομάχη (Μάγκυ) Μοντζολή

Σκηνοθέτις - Σκηνογράφος – Θεατρολόγος – Δασκάλα θεάτρου & Παιδαγωγικής Θεάτρου. Αριστούχος Διδάκτωρ Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεάτρου της Ημέρας που ίδρυσε μαζί με τον Λάκη Κουρετζή και τη ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.΄Ιδρυσε και διευθύνει το Βεστιάριο «ΣΗΜΕΙΑ ΟΨΗΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΠΟΥΔΕΣ

Η Ανδρομάχη Μοντζολή έχει λάβει μια πολυεπίπεδη εκπαίδευση και ποικίλες αλλά αλληλοσυμπληρούμενες ως προς το ΘΕΑΤΡΟ Σπουδές με τα αντίστοιχα πτυχία:

Απόφοιτη της Ελληνογαλλικής Σχολής «SAINT JOSEPH» (1976)

Πτυχίο ΣΧΟΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΚΑΛΟ (αναγνωρισμένο πτυχίο 1978)- Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό.

Πτυχίο ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - Τμήμα Γαλλικών Σπουδών (1981). Πτυχίο & Μεταπτυχιακό ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Paris III (1993) , ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα«Τριλογία του Σχολείου Γυναικών» του Μολιέρου όπου αναγορεύτηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ (2015).

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για πρακτική στη Σκηνοθεσία (1991-1993)στην COMEDIE FRANCAISE (το πρώτο ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) κοντά στους σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ, Ανατόλι Βασίλιεφ Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο. Λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις φάσεις των εργασιών μοιράστηκε τη ζωή και την ατμόσφαιρα του Θεάτρου αποκομίζοντας μια μοναδική εμπειρία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ασχολήθηκε με το Θέατρο από πολύ νεαρή ηλικία. Ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος της ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΡΟΔΟΣ, (1975) καλλιτεχνικό Σωματείο με δυναμική και αξιόλογη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα επί 20ετία.
Το 1992 ιδρύει - μαζί με τον Λάκη Κουρετζή- και έκτοτε διευθύνει το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, εταιρία καλλιτεχνικής και παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης, που εφαρμόζει φιλόδοξο πρόγραμμα Θεατρικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (3ετής σχολή μετεκπαίδευσης ηθοποιών και εκπαιδευτικών στην Παιδαγωγική Θεάτρου-Θεατρικό παιχνίδι).

Ιδρύει και διευθύνει το βεστιάριο θεάτρου «ΣΗΜΕΙΑ ΟΨΗΣ» όπου επιμελείται προσωπικά τον ενδυματολογικό – σκηνογραφικό σχεδιασμό και την υλοποίηση για τις ανάγκες θιάσων, εταιρειών παραγωγής για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, φωτογραφήσεις, διαφήμιση για κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα κ.α

Εργάστηκε στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (1977-1998) στον πολιτιστικό τομέα αναλαμβάνοντας την σχεδίαση και υλοποίηση σημαντικών πολιτιστικών-καλλιτεχνικών γεγονότων, Ελληνικού & διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σχέση με το ΘΕΑΤΡΟ στους παρακάτω τομείς:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Η εκπαίδευσή της και οι ποικίλες αλλά αλληλοσυμπληρούμενες ως προς το ΘΕΑΤΡΟ Σπουδές και η πρακτική εμπειρία την οδήγησαν με αργά σταθερά και συνειδητά βήματα στη Σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις έργων του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου για παιδιά και ενήλικες, εικαστικές εγκαταστάσεις, video clip παρουσιάσεις βιβλίων, κ.α σε Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε και ιδιωτικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στο Θέατρο της Ημέρας. Απέσπασε το βραβείο καλύτερης παράστασης στα «Θεατρικά βραβεία» για την παράσταση ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» στο θέατρο της Ημέρας (2016). Πρόσφατες Σκηνοθεσίες: «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη - Θέατρο Τζένη Καρέζη, παράσταση σε μουσική Δημ. Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα και μεγάλο θίασο, «ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» Γ.Α. Χριστοδούλου με αντίστοιχη παράσταση για τα παιδιά το «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, Νοέμβριος 2014 «ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» Α. Τσέχωφ 2013, «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» Ν. Καζαντζάκη συνεργασία στη σκηνοθεσία του Π.Αγγελόπουλου ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Απρίλιος 2011 «ΓΛΥΚΟΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2011 «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» Ν. Γκόγκολ από τη θεατρική ομάδα αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ) Ιούνιος 2009, «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ» Ευρυδίκης Τρισόν ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, Μάρτιος 2009 «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» Ντάριο Φο, Εταιρικός θίασος ΣΕΗ Ιανουάριος 2009, «ΜΥΘΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ» (παιδικό) ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Οκτώβριος 2013, «ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ» (Παιδικό) Λένας Τερκεσίδου ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Οκτώβριος 2008, «TΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΥΤΡΑ ΜΟΥ» μουσική κωμωδία του Ευγενίου Λαμπίς ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Καλοκαίρι 2008 υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας, «ΜΟΝΟΔΙΑΛΟΓΟΙ-MONODIALOGUES» του Ιάκωβου Καμπανέλλη Παράσταση στα Γαλλικά με Γαλλικό θίασο, Παρίσι Μάιος 2008 THEATRE LUCERNAIRE « ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» του Βασ. Ζιώγα ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ (2007), « ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» Εφης Παπαθεοδώρου (2007)«ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ» του Μολιέρου σε επίσημη συνεργασία με την COMEDIE FRANCAISE ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2006-2007), «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ» του Λάκη Κουρετζή (2006) ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ κ.α.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση. Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Θεάτρου όπου κατέκτησε 4 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ στα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΘΑΚΗΣ & ΚΟΡΙΝΘΟΥ τα έτη:1977,1978,1984,1987. Το πρώτο της βραβείο (1977) απένειμε κριτική επιτροπή με μέλη τον Ευγένιο Ιονέσκο, τον Ζακ Λάγκ κ.ά. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες σε ιδιωτικά, Δημοτικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ στην Αθήνα και αλλού.

ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ στην ΟΠΕΡΑ του ΜΕΤΣ-ΓΑΛΛΙΑ (Μάρτιος 2006) μαζί με κοστούμια του ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΑΚΡΟΥΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου «Το Θέατρο & το είδωλό του», που συνδιοργάνωσαν τα Πανεπιστήμια του Μετς και του Νανσύ, όπου και συμμετείχε σε ειδικό πάνελ ενδυματολόγων από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ίδρυσε και διευθύνει το Βεστιάριο «ΣΗΜΕΙΑ ΟΨΗΣ», όπου επιμελείται προσωπικά τον ενδυματολογικό – σκηνογραφικό σχεδιασμό και την υλοποίηση για τις ανάγκες θιάσων, εταιρειών παραγωγής για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, φωτογραφήσεις, διαφήμιση για κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα κ.α

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«ΜΟΛΙΕΡΙΑΔΑ» ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (1995-96-97) υπό την αιγίδα της COMEDIE FRANCAISE. Ιδέα & Σύλληψη . Σύνθεση κειμένων - δραματουργική επεξεργασία, σε συνεργασία με την Jacqueline Razgonnikoff (σύνθεση χαρακτηριστικών σκηνών από 30 και πλέον έργα του Μολιέρου πάνω σε τρεις θεματολογικούς άξονες, Γυναίκα- Μανίες και πάθη - Ψέμα και υποκρισία).

Θεατρικά έργα για παιδιά:

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»
«ΜΥΘΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ»
«ΓΛΥΚΟΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»

Μεταφράσεις:

«Η κριτική του Σχολείου Γυναικών» του Μολιέρου (άπαιχτο στην Ελλάδα)
«Γιατρός χωρίς να θέλει» του Μολιέρου ΘΙΑΣΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (2005), ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2006-2007), Θέατρο στο Ραδιόφωνο ΕΡΤ (2021).
«Αντίο κύριε Τσέχωφ» της Σελίν Μονσαρά, ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (1998)
«Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» του Ευγενίου Λαμπίς ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2008)
«Ο Ελέφαντας και η περιστέρα - Φρίντα Κάλο» της Σελίν Μονσαρά (άπαιχτο στην Ελλάδα)
«Μαλατέστα» Ανρύ ντε Μοντερλάν (άπαιχτο στην Ελλάδα)

Συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις. Έρευνες, Μελέτες, Άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων

Σχέση με την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η σχέση της με τον παιδαγωγική Θεάτρου και το Θεατρικό παιχνίδι ξεκινά το 1976 όταν συνάντησε τον ΛΑΚΗ ΚΟΥΡΕΤΖΗ, δημιουργό της μεθόδου του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ στην Ελλάδα. ΄Εκτοτε εξακολουθεί να αποτελεί στενή και βασική του συνεργάτιδα. Συμμετείχε στις πρώτες αναζητήσεις, την βελτίωση, εξέλιξη και κατοχύρωση του αντικειμένου αυτού από την αρχή του μέχρι σήμερα. Και όχι μόνο σε δημιουργικό – πρακτικό αλλά και σε διδακτικό, ερευνητικό και θεωρητικό επίπεδο.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ για το ΘΕΑΤΡΟ & την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Έχει διδάξει και διδάσκει: Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Σκηνικό χώρο, Θεατρική πρακτική, τεχνικές έκφρασης,υποκριτκή, αυτοσχεδιασμό, Δυναμική της ομάδας, Παιδαγωγική Θεάτρου - Θεατρικό παιχνίδι:
στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ από το 1995,
στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ,
στη ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ,
σε Δραματικές σχολές, Σχολές Ω-μέγα, σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ηθοποιών και εκπαιδευτικών, Εμψυχωτών Θεατρικού παιχνιδιού, Θεατρικής παιδείας και Δραματικής τέχνης.
Βασική συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.
Σε προγράμματα ΕΟΚ, ΝΕΛΕ, ΟΕΕΚ. Σεμινάρια – Ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας, Πανελλήνιο Δίκτυο Θεάτρου στην Εκπαίδευση, Ένωση ΠΑΣΙΠΣ.
Εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Γαλλία, Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, στο θέατρο AINAUT της Βαλανσιέν , στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών).
Διηύθυνε ατελιέ Σωματικής Έκφρασης και Αυτοσχεδιασμού, στο Λουξεμβούργο για την Θεατρική ομάδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Έχει γράψει και δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες, μελέτες, άρθρα, συνεργασίες, εισηγήσεις και πρακτικά σε ημερίδες Σεμινάρια και Συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε έγκυρα περιοδικά και Εφημερίδες , σε θέματα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλα θέματα για σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (προσχολικής, δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) , πολιτιστικούς συλλόγους, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα κ.α Διατηρεί ζωντανή Σχέση και επαφή με την ΘΕΑΤΡΙΚΗ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & γίγνεσθαι, με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών.

ΜΕΛΟΣ

ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ASSITEJ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους).
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Γαλλικής Ερευνητικής-επιστημονικής ομάδας για το αρχείο δράμα “THEATRA” με έδρα το Παρίσι

Βρείτε μας στα social media