Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
13 - 15 Μαΐου 2022 
με θέμα: «Αφήνω… ίχνη»

Αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Αιγίδες: Υπουργείου Παιδείας, ΕΚΠΑ Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ Εργαστήριο Λόγου & τέχνης.

 

Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Αφήνω ίχνη» από 13 έως 15 Μαΐου 2022.

Αποτελεί εστία της δημιουργίας και της εφαρμογής της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού, από τον ίδιο τον δημιουργό της, Λάκη Κουρετζή, από την έναρξη και τους πρώτους πειραματισμούς του μέχρι σήμερα. Tο Θέατρο Ημέρας φιλοδοξεί το Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.


Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το τριήμερο Φεστιβάλ περιλαμβάνει πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και ομιλίες από ειδικούς, που ενορχηστρώνονται γύρω από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, κύριο άξονα των παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και θεατρικών δραστηριοτήτων του Θεάτρου Ημέρας.

Το 1ο Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού «Αφήνω… ίχνη» απευθύνεται:

σε ΠΑΙΔΙΑ και ΕΦΗΒΟΥΣ της Αττικής, που θα το επισκεφτούν ατομικά ή σε ομάδες για να λάβουν μέρος στις δράσεις και τα παιχνίδια με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
σε ΕΝΗΛΙΚΕΣ που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
με διάφορες ιδιότητες: γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες – εικαστικούς, μουσικούς δημιουργούς, ειδικούς ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων, καθώς και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το θεατρικό φαινόμενο.
σε ΦΟΡΕΙΣ-ΟΜΑΔΕΣ, που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων για παιδιά και εφήβους μέσω του Θ.Π. από την Ελληνική Επικράτεια. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, σχολεία, Μουσεία, ιδρύματα, πολιτιστικοί φορείς, Δήμοι, δομές όπου λειτουργούν ομάδες θεατρικού παιχνιδιού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-γωνιά, οι φορείς θα έχουν την ευκαιρία:
- Να παρουσιάσουν – επικοινωνήσουν στο κοινό τη φιλοσοφία και ταυτότητα της ομάδας, την ιστορία και δραστηριότητά τους.
- Να απασχολήσουν παιδιά ηλικίας της επιλογής τους με θεατρικό παιχνίδι, ενταγμένοι μέσα στο πρόγραμμα του τριημέρου και σε σχέση με το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ.
- Να παρουσιάσουν οργανωμένη δράση - παραστασιακό δρώμενο διάρκειας 10΄ ως αντιπροσωπευτικό της αισθητικής και του τρόπου εργασίας τους, σε κοινό παιδιών κι ενηλίκων.
Οι ενήλικες και οι συμμετέχοντες φορείς, μέσα από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, θα εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τις τάσεις και εξελίξεις στο αντικείμενο και με τα νέα ερεθίσματα θα ανατροφοδοτηθούν και θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.


Το κύριο θέμα του 1ου Φεστιβάλ «Αφήνω… ίχνη» είναι ευρύ, ώστε οι συμμετέχοντες φορείς να κινηθούν άνετα στο πλαίσιο, με επιμέρους θέματα για να σχεδιάσουν με ελευθερία τις δράσεις και δραστηριότητές τους. Θέματα που εμπεριέχονται και συνδέονται με σύγχρονα πολιτισμικά φαινόμενα και ζητήματα όπως: κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, προσφυγικό, αποδοχή της διαφορετικότητας, ελευθερία της έκφρασης, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μπορούν να εκφραστούν ανάλογα την ηλικία, μέσω του Θ.Π., με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

 

Τι είναι και σε τι αποσκοπεί το Θεατρικό παιχνίδι

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αποτελεί πρωτότυπη εκπαιδευτική και επιστημονική μέθοδο, δημιουργία και καρπό πολύχρονων μελετών και πρακτικών εφαρμογών του Λάκη Κουρετζή. Συνιστά τον κύριο άξονα της παιδαγωγικής θεατρικής έκφρασης. Μαζί με τη Μουσική και Εικαστική Αγωγή συγκροτούν το περιεχόμενο του προγράμματος Αισθητικής Αγωγής όπως καθορίζεται από το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Π. Δ 132/1990) αλλά και από τη σύγχρονη ψυχοπαιδαγωγική επιστήμη που επιδιώκει τη δια μέσου των τεχνών σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

Το Θ.Π. κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των καινοτόμων δημιουργικών δράσεων, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης με στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών και των εφήβων στο περιεχόμενο – περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού.

Με το θεατρικό παιχνίδι το παιδί προβαίνει σε μια ελεύθερη έκφραση, ΘΕΑΣΗ και ΔΡΑΣΗ, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του, της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής του οντότητας. Επικοινωνεί μέσα από συναισθήματα βελτιώνοντας τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς.

Το Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού επιδιώκει:

α) για τα παιδιά & τους εφήβους
- Την επαφή και εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην τέχνη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, θρησκεύματος.
- Την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
- Την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, με τη συμμετοχή τους στις δράσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού

β) για τους ενήλικες και τους συμμετέχοντες φορείς
- Την ενθάρρυνση φορέων – ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα με την μέθοδο του Θ.Π.
- Την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων τόσο κατά τη διδακτική διαδικασία, με στόχο τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, όσο και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
- Τη διάχυση της σχετικής τεχνογνωσίας καθώς οι συμμετέχοντες φορείς θα έρθουν και από την ελληνική περιφέρεια. Επιστρέφοντας στις πόλεις τους θα λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές των δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από τη «συνάντηση», γνωριμία και «αλληλεπίδραση» με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες φορείς ως προς τη στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων. Η προβολή και διάδοση της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού συμβάλλει στη δημιουργία ενός συμμετοχικού και συνεργατικού σχολείου, καθώς ως καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα δρα καταλυτικά στη δημιουργία ενταξιακής σχολικής κουλτούρας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ενήλικες
που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του τριημέρου

Οι γονείς
που επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους στο φεστιβάλ

Οι φορείς
που επιθυμούν να συμμετέχουν

θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου για περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες στο τηλέφωνο του Θεάτρου Ημέρας: 2106929090 και στο e-mail: info@theatro-imeras.gr

Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού

Πρόγραμμα  1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ13 - 15 Μαΐου 2022 με θέμα: «Αφήνω… ίχνη»  Αιγίδα και οι...

περισσότερα

Βρείτε μας στα social media